Erääntynyt lasku, ajoneuvon remontti tai pienehkö vesivahinko ovat esimerkkejä sellaisista äkillistä menoista, joiden kuittaamikseksi pikavippi on eriomainen vaihtoehto, varsinkaan jos pidempiaikaisia säästöjä ei ole kertynyt tilille. Tässä artikkelissä keskitymme siihen, kuinka vakuudeton pikavippi haetaan riskittömästi ja mahdollisimman edullisesti.

Pikavippi ja sen edut

Pikavipit ovat eräänlaisia pienlainoja, joiden suurimpina etuina on niiden vakuudettomuus, vaivattomuus ja nopeus. Pikavipin nopeuden takuuna on sen vakuudettomuus ja takaaajattomuus, sillä laina voidaan myöntää vain netti- tai tekstarihakemuksen perusteella, ja käsittelyaikakin on useimmilla yrityksillä vain muutamia minuutteja. Nopeus ja helppous onkin tehnyt pikavipistä hyvin suositun vaihtoehdon nopean lainan saamiseksi, ja sen suosio on noussut viimeisten vuosien aikana niin paljon, että alalle on tullut paljon uusia yrityksiä kilpailua kiristämään. Samalla kun yritysten välinen kilpailu on kiristynyt, on yleinen korkotaso laskenut tehden pikavipistä yhä yleisemmän lainamuodon väliaikaisten talousongelmien ratkaisemiseksi. Korkotason lasku ja yritysten ryntäys markkinoille on puolestaan tehnyt vertailun jatkuvasti haastavammaksi, vaikkakin sen merkitys lainan loppukustannuksia ajatellen on vain kasvanut. Siksi huolellinen vertailu onkin nykyään entistä tärkeämmässä roolissa järkevässä ja riskit kattavassa lainanhakuprosessissa.

Pikavippien lainasummat ovat käytännössä noin 40 – 500 euron luokkaa, jonka jälkeen lainoja aletaan kutsua kulutusluotoiksi. Koska pikavippi on lähes kenen tahansa saatavissa oleva, vakuudeton ja takaajaton pienlaina, niiden korkotaso on luonnollisesti hieman normaalia pankkilainaa korkeampi. Pikavippien todelliset vuosikorot liikkuvat noin 100 – 1500 prosentin tuntumassa, mutta lainan lopullinen korko määräytyy vasta haluamasi maksuajan ja valitsemasi lainantarjoajan mukaan. Usein pikalainojen korot ilmoitetaan todellisena vuosikorkona helpon vertailtavuuden takia, vaikkakaan se ei todellisuudessa tarkoita sitä korkoa, joka lainasta maksetaan takaisinmaksuajankohdan koittaessa. Lainasta maksamasi korko saadaan jakamalla vuosikorko haluamallasi maksuajalla, joten esimerkiksi kuukauden maksuaika 300% vuosikorolla tarkoittaa takaisinmaksussa 25% korkoa lainallesi. Useimmilla yrityksillä on käytössään lainalaskurit, joilla lainan lopullisen koron laskeminen onnistuu helposti, ja näet suoraan lainan lopullisen hinnan suhteessa valitsemaasi maksuaikaan.

Mitä edellytyksiä pikavippi vaatii?

Vaikka pikavippi on tarkoitettu lähes kenen tahansa haettavaksi hätäavuksi talousongelmien iskiessä, on sillä silti muutamia vaatimuksia. Ensimmäinen ehdoton edellytys saada pikavippi on riittävä ikä. Riittävä ikä tarkoittaa käytännössä 18 vuotta, vaikka osalla yrityksillä ikäraja saattaa olla 20 vuottakin. Ikärajakysymys on hyvä ottaa huomioon lainaa vertailtaessa, mikäli olet 18 –vuotias ja haluat hakea pikavippiä. Toinen ehdoton vaatimus on puhtaat luottotiedot. Koska pikavippi on myönnettävissä vain tekstari- tai nettihakemuksen perusteella, yrityksen täyttyy voida luottaa hakijan maksukykyyn käytännössä vain luottotietojen perusteella. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää huolhetia, että luottotietosi ovat puhtaat, ennen kuin haet pikavippiä. Hyvä puoli pikavipiessä on se, että yritykset eivät kysy, eivätkä vaadi perusteluita sille, mihin aiot lainan käyttää. Puhtailla luottotiedoilla ja riittävällä iällä saatkin siis haettua lainaa käytännössä mihin tahansa hankkeeseen, mutta muistathan silti huolehtia omasta takaisinmaksukyvystäsi ennen lainan hakemista.

Suunnittele ja vertaile pikavippi riskittömyyden takaamiseksi

Liian usein pikavippi haetaan niin kiireellä, ettei huolelliselle suunnittelulle ja vertailulle jää aikaa. Hätäily pikavipin hakuvaiheessa saattaa kostautua takaisinmaksussa, sillä kiireessä haettu pikavippi on harvoin edullisin vaihtoehto. Pikavipin suunnittelu ja vertailu onkin oleellinen osa koko hakuprosessia, sillä huolellisella suunnittelulla voit turvata maksukykysyi takaisinmaksun koittaessa, ja vertailulla voit säästää kymmeniä euroja vain edullisimman lainantarjoajan valitsemalla.

Suunnittelussa ensimmäisenä on hyvä miettiä lainasumma mahdollisimman tarkkaan. Oikean suuruinen pikavippi riittää kattamaan todellisen tarpeeen reilusti, mutta ei ole kuitenkaan liian paljon liioiteltu, jotta korkoa ei tarvitse maksaa turhasta. Toisaalta myös liian pieni pikavippi voi koitua kohtaloksi, sillä sitä joudutaan todennäköisesti paikkaamaan vielä toisella pikavipillä, joka altistaa taloutesi riskitilanteeseen. Toinen suunnitteluvaiheessa esiinotettava asia on maksuaika. Maksuaikaa on pikavipielle onneksi saatavissa varsin runsaasti, noin viikosta useisiin kuukausiin saakka, joten voit huoletta valita takaisinmaksuajan itse. Muistathan kuitenkin huolehtia, että tililläsi on lainann takaisinmaksun hetkellä riittävästi katetta. Useimmiten pikavippi maksetaan varsinkin pienimmissä lainasummissa yhdessä erässä takaisin, mutta esimerkiksi 500 euron pikavippiin on saatavissa useita maksueriä, hieman lainantarjoajasta riippuen.

Kun yksityiskohdat on huolella mietittynä, voidaan siirtyä itse vertailuun. Vertailu on helpointa suorittaa vaikkapa tältä sivustolta löytyviä lainavertailutaulukoita apuna käyttäen, josta edullisin pikavippi löytyy helposti, ja pääset klikkaamaan itsesi yrityksen omalle sivustolle tekemään tarkempaa tarkempaa vertailua lainalaskurilla. Kun olet yrityksen sivustolla, tarkastathan samalla lainaehdot, jotta tiedät millaisilla ehdoilla pikavippi kyseisessä yrityksessä myönnetään.

Vaikka vertailussa luonnollisesti keskitytään pääasiassa vain lainan hinnan vertailuun, on hyvä ottaa huomioon myös yrityksen asiakaskokemukset, vakavaraisuus sekä yrityksen saama yleinen luotettavuus. Nämä selviävät varsin helposti esimerkiksi keskistelupalstoja selaamalla, ja etsimällä tietoa yrityksen nimellä.

Hae pikavippi tekstarilla tai netissä

Pikavippi on haettavissa helposti joko tekstiviestitse- tai netissä lähetettävällä hakemuksella. Nettihakemuksen suosio perustuu sen nopeuteen, sillä hakemus on jätettävissä nopeasti netissä, ja kaikki tiedot vain yksinkertaisesti täytetään hakemuksessa oleviin kenttiin. tekstarilla haettaessa tiedot lähetetään yleensä usealla tekstiviestillä, joskin tekstarihakemuksen etuna on sen nettiriippumattomuus sekä vaivattomuus. Tekstarihakemus saattaa kuitenkin sisältää lainayrityksestä riippuen jonkinlaisia erillisiä viestikohtaisia maksuja, joten mikäli nettiyhteys on käytettävissäsi, suosittelemme lainahakemuksen tekoa netissä.

Nettihakemuksen teko alkaa yrityksen kotisivuilta, joissa palvelu pyytää hakijaa tunnistautumaan esimerkiksi omilla verkkopankkitunnuksillaan. Tämän jälkeen voidaan syöttää hakemuksessa vaadittavat tiedot kenttiin, ja hakemus on valmis lähetettäväksi. Hakemuksen käsittelyaika on käytännössä muutamista minuuteista tuntiin, edellyttäen että hakemus lähetetään yrityksen työaikojen puitteissa. Vastauksena hakemukseen saapuu lainapäätös, josta selviää, onko yritys halukas myöntämään pikavipin sinulle. Jos hakemus hyväksyttiin, pikavippi siirretään tilillesi aivan pian.