Edullinen pikavippi – oikotie onneen?

Oletko koskaan pyöriskellyt tylsistyneenä kaupungilla, tai katsellut kun kaverisi syövät pizzaa, mutta itselläsi sekä kukkarosta, että tililtä kurkistaa pelkkä Matti? Niissä tilanteissa edullinen pikavippi kuulostaa valolta pimeydessä.

On erittäin turhauttava tilanne huomata, kuinka sähkölaskut, puhelinlaskut ja kaiken mailman muut maksut vievät tilisi saldon vaarallisen lähelle nollaa, mutta silti olisi pakko jonkinlaista ruokaa saada. Näissä tilanteissa monelle tulee mieleen edullinen pikavippi, eli väliaikainen laina. Pienlainat, nykyään paremminkin pikavippeinä tunnetut nopeat rahoitusvaihtoehdot kiinnostavat ihmisiä aina vain enemmän ja enemmän. Syynä saattaa olla teon helppous, tarvitsee vain lähettää tekstari palveluntarjoajan numeroon, ja rahat kopsahtavat tilille tuhlailtavaksi. Edullinen pikavippi tarjoaa siis suomeksi sanottuna mahdollisuuden mennä siitä, mistä aita on matalin. Ongelmaa usein aiheuttaakin nimenomaan vippaamisen kynnyksen mataluus, ei satasen lainaaminen miltään tunnu kun sen kännykällä tekstaa, miksi edullinen pikavippi ei kuulostaisi hyvältä idealta? Se vain, että se pitää joskus takaisinkin maksaa, ja vielä korkojen kera, tiukassa aikataulussa. Edullinen pikavippi ei ole enää niin edullinen.

Vaikka idea onkin keksitty amerikan maalla jo vuosia sitten, edullinen pikavippi ei ole suomessakaan kovin uusi ilmiö. Ensimmäiset pikavippipalvelut avattiin suomessa jo vuonna 2005. Silloin oli tarjolla vain kalliita, erittäin suurella vuosikorkoprosentilla ja lyhyellä maksuajalla varusteltuja palveluita, mutta nyt, 2010-luvulla, pikavippipalveluiden määrä on kasvanut lähes silmissä. Kilpailu tarjoajien välillä on kiristynyt niin suureksi, että pikavippien hinnat ja korot ovat ajaututumassa meidän kuluttajien kannalta juuri oikeaan suuntaan. Edullinen pikavippi tässä tapauksessa tarkoittaa lainaamista noin kahdestakymmenestä eurosta tuhanteen euroon. Vuosikorkoprosentti vaihtelee yleensä noin 250% ja 1000% välillä. Vuonna 2007 suomessa oli jo yli 50 rekisteröityä pikalainapalvelua, joiden kirjo vaihteli yhdenmiehen pikkupuljuista kansainvälistä liiketoimintaa harjoittaviin suuryrityksiin.
Jo yksi edullinen pikavippi väärässä paikassa väärään aikaan, saattaa saada aikaan niin sanotun pikavippikierteen. Tällä termillä tarkoitetaan sitä, kun ihminen katsoo, että ainoa keino maksaa erääntyvä lasku, on edullinen pikavippi . Myöhemmin hän huomaa, että ei olekkaan varaa maksaa lainaa takaisin, jolloin hän joutuu ottamaan uuden pikalainan maksaakseen edellisen pois. Tämän jatkuvan kierteen pysäyttäminen voi joskus olla erittäinkin hankalaa, ja sen takia monet uhriksi jääneet ovat menettäneen luottotietonsa, sekä joutuneet pakkohuutokauppaamaan omaisuuttaa perintätoimiston toimesta.

Etenkin pikavippi-ilmiön vasta rantautuessa suomeen, pienlainat keräsivät jatkuvasti suurta kritiikkiä ja herättivät paljon keskustelua yhteiskunnassamme. Uusi edullinen pikavippi tuntui aluksi hyvin epäilyttävältä, ja ne usein myös automaattisesti tuomittiin huijausyrityksiksi. Palveluiden tarjoajia syytettiin mm. laittomasta koronkiskonnasta, mutta poliisi ja oikeuslaitos ei kuitenkaan nähnyt toiminnassa mitään rangaistavaksi katsottavaa, joten edullinen pikavippi jätettiin entiseen malliinsa. Pikavippien tullessa yhä vain suositummaksi, myös epäilykset alkoivat hälventyä, ja jopa skeptikot uskalsivat hädän hetkellä turvautua tekstarivippejen apuun.

Pikalainojen varmasti yksi eniten keskustelua herättäneistä aiheista on takaisinmaksuaika, joka ei ainakaan helpota maksajan taakkaa ja tuskaa. ” Edullinen pikavippi ” saattaa huomaamatta sisältääkin vain 14-30 vuorokauden maksuajan, tai pahimmassa tilanteessa edullinen pikavippi täytyykin maksaa takaisin jo viikossa! Nykyään lähes kaikki pikalaina-palvelua tarjoavat firmat ovat ottaneet käytännökseen, etteivät lainaa rahaa enää kello kahdentoista jälkeen yöllä. Tämä luultavasti estää typeriä ja turhia lainanottoja, ja näin säästytään turhamaisilta selvittelytoimenpiteiltä.Varsinkin perheellisten onneksi, edullinen pikavippi on mahdollista tilata vain täysi-ikäisenä.

Mikä sitten on edullinen pikavippi? Tämän kysymyksen vastaus riippuu lainan koosta ja omista maksumahdollisuuksista. Edullinen pikavippi ei välttämättä ole paras muutamaa sataa euroa suurempaan ostokseen, mutta varmasti varteenotettava vaihtoehto muutaman kympin ostoksiin, on kuitenkin syytä huolehtia, että palkkapäivä sijaitsee maksuajan sisällä.

Suomen laki onneksi palvelee tässä tarkoituksessa erinomaisesti, syyskuun 2010 alkussa päätettiin, että jokainen edullinen pikavippi ostetaan tätä nykyä rekisteröidyn palvelun kautta. Huijausyritykset jäävät siis entistä vähemmälle.


Yhteenvetona sanottakoon, että edullinen pikavippi on kätevä vaihtoehto äkilliseen rahan tarpeeseen, mutta kuten voimme leikkisästi todeta: Pikavippi on hyvä renki, mutta huono isäntä.